Alles op een rij: welk soort lease past het beste bij jou?

Leasen is tegenwoordig het nieuwe kopen. Steeds meer mensen doen het en logisch ook. Het kan je een enig zakcentje besparen, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Er zijn namelijk verschillenden soorten lease constructies, waar private lease er een van is. De leaseconstructie die voor jou het voordeligst is, is afhankelijk van jouw situatie. Het is daarom goed om je te verdiepen in de verschillende soorten lease. Daarbij moet je in je achterhoofd houden dat één van de lease constructies niet per se voordeliger voor jou hoeft uit te pakken dan kopen. Hieronder een paar constructie op een rij.

Private lease

Zoals net al benoemd, is private lease een van de constructies waar je voor kan kiezen. Samen met shortlease is deze leasesoort toegespitst op particulieren. Het verschil tussen de twee zit hem in de minimale periode dat de auto gehuurd dient te worden. Bij shortlease kan als het ware iedere maand het contract opgezegd worden. Dit is bij private lease niet het geval. Hier kun je een auto huren vanaf een periode van 24 tot 60 maanden. De precieze huurperiode wordt met de desbetreffende leasemaatschappij vastgesteld. Bij private lease kun je niet gemakkelijk onder deze gebruiksduur uitkomen. Mocht je dus voor het eerst een auto leasen en weet je nog niet zo goed of het wel iets voor jou is? Dan is shortlease een betere optie. Bij zowel shortlease als private lease moet je van te voren bepalen hoeveel kilometers je denkt te gaan rijden. Hierbij is het verstandig om zo ruim mogelijk te zitten. Indien je namelijk het aantal afgesproken kilometers overschrijdt, kan er een correctie plaatsvinden. Dit betekent dat je per extra gereden kilometer moet gaan betalen.

Zakelijk leasen

De naam zegt het al, zakelijk leasen is bedoeld voor zakelijke rijders. Dit zijn mensen die een auto leasen vanuit hun werkgever of vanuit hun eigen bedrijf. Het leasecontract staat dan ook niet op jouw persoonlijke naam, maar op naam van de zaak. Dergelijke autokosten als onderhoud, brandstof en aanschafbedrag zijn bij zakelijk leasen aftrekbaar. Indien je de auto meer dan 500 kilometer per jaar gebruikt voor privédoeleinden, beschouwd de belastingdienst als inkomen en moet je belasting betalen. Over het algemeen tel je dan 25 procent van de waarde van de auto op bij je inkomen en hier betaal je belasting over. Hier staat wel weer tegenover dat bij sommige auto’s je belastingvoordeel kan krijgen en minder inkomstenbelasting hoeft te betalen. Hiermee willen ze duurzaam rijden te stimuleren.

Kopen

Het kopen van een auto zou nooit uitgesloten moeten worden, ondanks dat leasen zo aantrekkelijk klinkt. Het grootste voordeel van kopen is toch wel dat je zelf de gebruiksduur kan bepalen en je zoveel kilometers mag maken als je zelf wil. Je bent niet gebonden aan een externe partij, de auto is compleet van jou en je kan ermee omgaan zoals je zelf wilt. Het nadeel is dan echter dat je bij het kopen van een auto direct een groot bedrag moet betalen om over de auto te beschikken, maar na goed sparen is dat ook te overbruggen.

About Autogek