Alles wat je moet weten over autoverlichting

Tijdens je rijles heb je vast en zeker alles geleerd over autoverlichting, maar kun je je dit nog allemaal herinneren? Vandaag de dag zijn er nog veel misverstanden over het gebruik van verlichting tijdens het autorijden. Moderne auto’s hebben moderne verlichting en hoe moet je daar nu mee omgaan? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over de autoverlichting van vandaag. Ook lichten we je in over de verlichting ergernissen van veel mensen. 

Verschillende soorten verlichting

In Nederland is het verplicht om met verlichting te rijden als het donker is. Overdag is het niet altijd verplicht om de verlichting te gebruiken, alleen bij slecht zicht. Iedere auto heeft minimaal vier soorten verlichting. 

 

  • Stadslicht

 

Dit licht gebruik je overdag wanneer het niet donker is. Deze verlichting mag je `s avonds ook gebruiken in combinatie met groot-, dim- of mistlicht. 

 

  • Dimlicht

 

Dimlicht wordt gevoerd als het begint te schemeren en als het donker is. Stadslicht brandt automatisch bij deze vorm van verlichting. 

 

  • Grootlicht

 

Als je zicht beperkt is, kan je grootlicht inschakelen. Als je tegenliggers tegenkomt, moet je het grootlicht uitzetten zodat je niemand verblindt.

 

  • Mistlicht

 

Voer mistlicht als je zicht minder dan 200 meter is bij mist, sneeuw of regen.

Naast deze vier soorten verlichting zijn er ook nog andere moderne soorten. Ook zijn er LED verstralers voor op een auto om het zicht te verbreden.

 

Autoverlichting ergernissen

Er bestaan een aantal onduidelijkheden als het gaat om autoverlichting. Niet alle voertuigen hebben dezelfde soort verlichting en dit kan voor ergernissen zorgen. Veel mensen zeggen last te hebben van felle verlichting van sommige auto’s. Verblinding kan komen door koplampen die niet goed afgesteld staan of door het gebruik van een verkeerde lamp. Ook wordt dagrijverlichting niet altijd als veilig gezien. Bij veel auto’s met deze soort verlichting branden alleen de koplampen en de achterlichten niet en dit kan voor verwarring zorgen. 

Regelmatig controleren

Het is belangrijk dat je de verlichting van je voertuig regelmatig controleert. Bijvoorbeeld een kapotte voorlamp vermindert niet alleen je eigen zicht, maar maakt je ook veel minder zichtbaar voor andere weggebruikers. Controleer ook regelmatig de richtingaanwijzers van de auto. Zonder deze functie kunnen andere voertuigen jouw intenties in het verkeer niet zien. Zorg er altijd voor dat je een set reservelampen hebt. Je mag namelijk niet rijden met een kapotte lamp.

 

About Autogek