Kosten en baten van auto import: is importeren het nog waard?

De laatste jaren halen steeds meer Nederlanders een auto over de grens. Met name Duitsland lijkt het beloofde land te zijn wanneer het aankomt op auto’s. Maar ook België is aantrekkelijk. Een zorgwekkende trend voor Nederlandse auto handelaren. Als iedereen over de grens koopt, dan de Nederlandse auto dealer wel zijn faillissement aanvragen. Je zou denken wellicht zal de Nederlandse overheid haar beleid ietwat versoepelen om de Nederlandse autoverkoper te helpen.

Maar is dit het geval? Om maar gelijk met de deur in heus te vallen: absoluut niet. De verschillen met de Duitse automarkt lijken alleen maar groter te worden. Het is nog steeds vele malen voordeliger, ondanks alle extra import kosten, om een tweedehands auto in Duitsland te kopen, dan in eigen land (bron). Met name de jahreswagens, dit zijn Duitse bedrijfswagens die al na een jaar of twee van de hand worden gedaan, zijn erg aantrekkelijk voor Nederlandse auto consumenten. Maar het zit hem niet alleen in het prijsverschil. Duitse merken auto’s bestemd voor de eigen markt zijn ook veel luxer uitgevoerd dan de Nederlandse evenknie. Dus je betaald minder, maar je krijgt meer.

Natuurlijk is importeren niet zonder kosten of extra werk. Met name de BPM dient men voorzichtig mee te zijn. Dit is een obstakel, waar je enige aandacht aan zal moeten besteden bij import. Het is namelijk zo dat de Nederlandse Belastingdienst meerdere wijzen goedkeurt om deze te berekenen. Er is niet 1 voorgeschreven methode. En alle methodes komen op verschillende bedragen uit. Het is dus de truc om de methode te kiezen met de laagste kosten. Raadpleeg dit hulpmiddel, daar o.a. voor een calculator die de berekening makkelijker maakt. Maar zelfs al zou je een ongunstige BPM berekening methode kiezen, dan nog in de meeste gevallen zal je duizenden Euro’s besparen t.o.v. een aankoop in Nederland.

In een notendop, een auto importeren uit het buitenland is vandaag de dag nog uitermate lonend. Met name indien je interesse hebt in een zo goed als nieuwe tweedehands Audi, Mercedes of Porsche. En wie wilt dat nou niet?

About Autogek