zakelijke auto

AUTO VAN DE ZAAK?

Ondernemen kan een vak apart zijn. Er zijn zoveel dingen waar je als ondernemer op moet letten. Bijvoorbeeld de administratie, inschrijving bij de Kamer van Koophandel, verzekeringen en belastingen.

Voor ondernemers kan het interessant zijn om hun werknemers in een auto van de zaak te laten rijden. In dit artikel gaan we in op de voordelen van een zakelijke auto voor zowel de ondernemer als de werknemer.

VOORDELEN ZAKELIJKE AUTO EN PRIVÉAUTO

Als je gaat ondernemen en je hebt een privéauto, dan mag er €0,19 per kilometer van de winst worden afgetrokken voor de belasting. De btw over onderhoud en gebruik mag er ook afgetrokken worden, voor het gedeelte dat de auto zakelijk gebruikt wordt. Dit geldt ook als je werknemer privé rijdt. Let op: woon-werkverkeer telt alleen mee als het om een auto van de zaak gaat. Simpel gezegd: er is minder “winst” waarover belasting moet worden betaald, wat dat bedrag voor de Belastingdienst kleiner maakt.

Bij een zakelijke auto daarentegen, mag je alle kosten aftrekken. Maar je betaald wel bijtelling over de auto. Voor auto’s die helemaal elektrisch zijn is de bijtelling 4% van de cataloguswaarde. Voor alle andere auto’s is dit 22%. Uitzondering: bij minder dan 500 km per jaar vervalt deze bij telling. Verder een bruto loonsverhoging vaak duurder voor een werkgever dan een auto van de zaak. Voor de werknemer zal het als onderdeel van het loon voelen, terwijl dat niet zo is. De werknemer krijgt dan minder pensioen en vakantiegeld.

De werknemer spaart soms honderden euro’s per maand uit tegenover een eigen auto. De belastingen en verzekeringen zijn voor rekening van het bedrijf, soms ook de benzinekosten. Omdat een auto van de zaak vastgelegd is in je contract, kan de werkgever je auto niet zomaar afpakken.

Een nadeel van een auto van de zaak is voor de ondernemer hogere kosten. Hij moet immers de onderhoudskosten betalen. Voor de werknemer is het nadeel dat de auto niet onder het loon valt. Als je als werknemer reiskostenvergoeding ontvangt, vervalt deze bij een auto van de zaak. Bij een loopbaanonderbreking of loopbaanverandering kan de werkgever de auto terugvragen.

Er zitten dus diverse voor-en nadelen aan zakelijk gaan rijden. Kijk welke constructie het best past bij jouw situatie.

About Autogek