Met of zonder gadgets rijden?

gadgets auto

Tegenwoordig zijn gadgets niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Voordat we wegrijden hebben we de telefoon al in de auto geïnstalleerd en helpt Google Maps ons op weg. We worden op de hoogte gehouden van de beste en snelste route om op onze bestemming aan te komen. Het is zelfs mogelijk om allerlei akelige flitspalen te omzeilen met de populaire app Flitsmeister. Om de app een handje te helpen ‘up to date’ te blijven kan je de flitspalen die je tegenkomt toevoegen of bevestigen via de app. Je wordt met een zachte of harde toon op de hoogte gesteld van allerlei actualiteiten op de weg.

Voortdurend multitasken

Naast Google Maps en Flitsmeister zijn er nog veel meer populaire gadgets op de markt. Ze beloven allemaal dat het je autorit makkelijker en veiliger maakt met zo min mogelijk boetes. Maar in feite zit een rustig autoritje er niet meer in. We worden verleid om al die apps maar te installeren en krijgen voortdurend informatie naar ons toe geslingerd. Voorstanders van al die apps vinden dat mensen de gebruikersinstellingen van de apps naar hun behoefte moeten aanpassen. Elke keer maar reageren op een app hoeft namelijk niet en daar hebben ze zeker ook gelijk in. Maar wat vinden de echte experts?

Prefrontale schors

Verschillende psychologen zijn het erover eens dat het zeker mogelijk is om bepaalde taken tegelijkertijd te doen. Zo is het prima om auto te rijden en tegelijkertijd radio te luisteren. Maar op het moment dat het belangrijk is om plotsklaps een beslissing te nemen gaat een van de twee altijd voor. Theoretisch gezien komen er verschillende prikkels via de schorsdelen de hersenen binnen. Uiteindelijk hakt de prefrontale schors de knoop door. Dus op het moment dat je als autobestuurder per ongeluk een verkeerde weg inslaat en je hebt opeens een tegenligger is het belangrijk om meteen een correcte beslissing te maken. Dit moet je wel kunnen en is dit voor een beginnende bestuurder niet te veel gevraagd?

Verwarring

Een rijinstructeur die dagelijks beginnende autobestuurders tegenkomt in de praktijk kan het weten!  Zo blijkt dat veel rijinstructeurs verwarring zien bij beginnende bestuurders. Bepaalde apps geven onduidelijke informatie over de te berijden weg. Ze moeten zowel op de weg letten als op het scherm kijken of ze nog de juiste route rijden. Daarnaast kan de route soms verouderd zijn waardoor de verwarring alleen maar toe neemt. Met deze stress omgaan op een drukke autoweg is echt een kunst. Eerst beginnen met auto leren rijden en daarna omgaan met een hulpmiddel zoals een app wordt door heel wat rijinstructeurs aangeraden.

About Autogek