Taxichauffeur worden? Vergeet je taxikeuring niet!

taxikeuring

Als je in Nederland een taxichauffeur wilt worden, dien je door de taxikeuring te komen. In Nederland is taxichauffeur een populair beroep. Een groot deel van de taxichauffeurs zijn dan ook zelfstandig. Een belangrijk voordeel is dat je zelf kan bepalen wanneer je wilt werken. Dankzij deze flexibiliteit kan je overdag, in de avond, doordeweeks of zelfs in het weekend werken. Maar niet iedereen kan zomaar een taxichauffeur worden. Als taxichauffeur ben je verantwoordelijk voor de veiligheid van je klanten.

 

Eisen om een taxichauffeur te worden

Een Verklaring Omtrent Gedrag, een taxikeuring, een geldig rijbewijs en een chauffeursdiploma zijn behoren tot de voorwaarden om een taxichauffeur te worden. Als taxichauffeur heb je immers een grote verantwoordelijkheid. Daarnaast is er ook een chauffeurskaart nodig: deze kaart is nodig als je een taxi rijdt of werkt voor een taxibedrijf. De chauffeurskaart heeft een viertal onmisbare functies:

  1. De kaart geeft toegang tot de boordcomputer;
  2. Middels de kaart worden alle ritten geregistreerd;
  3. Het plaatsen van een digitale
  4. Het registreren van rust- en rijtijden.

 

Tot slot, is er ook een geschikte auto nodig. Een voertuig dat als taxivervoer zal worden gebruikt, moet voldoen aan de inrichtingseisen van de RDW. Zij beoordelen het voertuig. Wanneer de keuring goed wordt afgelegd, zal de RDW het voertuig registreren als taxi in het kentekenregister.

 

Onderdelen taxikeuring

Door middel van een taxikeuring kunnen gezondheidsrisico’s en lichamelijke afwijkingen in kaart worden gebracht. De taxikeuring is een geneeskundige verklaring waaruit blijkt dat je het voertuig zelfstandig en veilig kunt besturen. De lichamelijke keuring wordt uitgevoerd door een arbo arts. Hierbij wordt er gelet op de volgende zaken:

  1. Functioneren van armen, benen en wervelkolom;
  2. Het meten van de bloeddruk;
  3. Het testen van de zicht;
  4. Een urineonderzoek;
  5. Het controleren van de mentale gesteldheid.

 

Een taxikeuring is sinds 1 januari 2016 in Nederland verplicht.

About Autogek